معرفی مرکز

این سد تاریخی به دوره تیموریان حدود ۴۰۰ سال پیش برمی‌گردد زمانی که امیر علیشیر نوایی وزیر سلطان حسین بایقرا دستور ساخت آب‌بندی بر روی رود طرق داد.
این آب‌بند از آن زمان تا سال‌ها بعد نقش مهمی را در تأمین آب موردنیاز شهر مشهد داشت و نواحی مختلف را سیراب می‌کرد. در سال ۱۳۵۷ جهت توسعه شهری مشهد برای احداث سدی بر روی رود طرق اقدام شد که با فاجعه تاریخی ایران، جنگ تحمیلی عراق مواجه شد.
این موضوع موجب شد تا بهره‌برداری از سد تا سال ۱۳۶۷ طول بکشد ولی اکنون پس از ۳۰ سال این سد هنوز مشهد و شهرهای اطراف را از آب بی‌نیاز می‌کند. آب‌بند قدیمی باوجود سد همچنان پابرجا است و به‌عنوان یک جاذبه تاریخی گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. این اثر در تاریخ ۱۳ بهمن ۱۳۸۸ با شمارهٔ ثبت ۲۹۲۷۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
سد طرق به عنوان یکی از جاهای دیدنی مشهد از نوع بتونی دو قوسی است که از ۲۲ بلوک و به عرض ۱۴ متر و ارتفاع ۸۱ متر از پی ساخته‌شده است. ضخامت تاج سد ۸۰٫۴ متر و ۸۴٫۱۲ متر ضخامت در پی و طول تاج ۳۲۲ متر دارد. حجم بتن‌ریزی سد ۱۶۵٬۰۰۰ مترمکعب است.
معماری سرریز سد طرق شکل نیلوفر دارد. همه این موارد این سد مستحکم را به یک مخزن ذخیره آبی بزرگ برای مشهد و حومه تبدیل کرده است. پس از مطالعات اولیه برای ساخت، پی سد در دل کوه کنده شد و قالب‌های بتونی و دریچه‌های کنترل و سرریز بر روی آن قرار گرفت. سد طرق یکی از مهم‌ترین سدهای استان خراسان رضوی است و نقش مهمی در تأمین آب شرب و کشاورزی منطقه دارد. این سد سالانه حدود ۱۲۵ میلیون مترمکعب آب را برای شرب شهر مشهد تأمین می‌کند.

موقعیت مکانی

ویدئو

بازدید از صفحه

اولین نفری باشید که برای “سد طرق” نظر می دهد

امتیاز